Cynamonowa nanotechnologia

30 listopada 2010, 09:53

Nanocząstki złota znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach ludzkiego życia, m.in. elektronice czy w walce z rakiem. Podczas ich wytwarzania stosuje się jednak toksyczne związki, np. kwasy, a sam proces nie jest przyjazny dla środowiska. Prof. Kattesh Katti i jego zespół z University of Missouri-Columbia znaleźli na to sposób rodem z każdej niemal kuchni – cynamon.



Drugie spotkanie po 136 latach

27 sierpnia 2013, 14:10

Po niemal 140 latach w okołorównikowym Atlantyku odkryto drugi egzemplarz jelitodysznego Glandiceps abyssicol.


Glikoproteina z mleka pomaga zwalczać skutki uboczne chemioterapii

27 września 2018, 10:55

Susan Duncan i Aili Wang z Virginia Tech sprawdzały, czy laktoferyna, glikoproteina występująca w wielu płynach ustrojowych i wydzielinach gruczołów, np. w mleku i ślinie, może się przydać w terapii wywołanych chemioterapią zaburzeń smaku i powonienia. Wyniki ich badań są bardziej niż obiecujące.


Najstarsze wykiełkowane nasienie

13 czerwca 2008, 10:03

Choć nasiona palmy daktylowej znalezione w latach 60. w ruinach twierdzy Masada przez archeologów prof. Yigala Yadina mają ok. 2 tysięcy lat, jedno z nich wykiełkowało. Tym samym stało się najstarszym okazem, któremu się to udało. Wygląda więc na to, że gorący i suchy klimat doskonale zachowuje właściwości organizmów żywych (Science).


Kurs na dyrektora generalnego dla małych Chińczyków

29 sierpnia 2016, 12:43

Chińskie media państwowe poinformowały, że instytut wczesnej edukacji z Kantonu oferuje trening na dyrektora generalnego (CEO) dla dzieci w wieku 3-12 lat. Za rok nauki trzeba zapłacić 50 tys. juanów, czyli ok. 7,5 tys. dolarów.


Palenie kadzidełek ma związek z astmą?

10 grudnia 2010, 12:07

Dzieci z domów, w których regularnie pali się kadzidełka, są prawdopodobnie w większym stopniu zagrożone astmą. Co ważne, tajwańscy naukowcy odkryli, że jest w to zaangażowany pewien konkretny wariant genu, a właściwie jego brak.


Przestrzeń uwspólniona

6 września 2013, 18:35

Ludzie postrzegają przestrzeń wokół innych osób jak przestrzeń wokół siebie.


Bakterie Bacillus z probiotyków są dobre dla nas, ale nie dla gronkowców

11 października 2018, 10:48

Bakterie z rodzaju Bacillus, które występują np. w probiotykach, pomagają eliminować wywołujące lekooporne infekcje gronkowce złociste (Staphylococcus aureus).


Przeprojektowana gouda

24 czerwca 2008, 11:56

Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.


Spirulina chroni neurony ruchowe

22 grudnia 2010, 10:10

Suplementacja spiruliną - bogatymi w białko, magnez i beta-karoten cyjanobakteriami z rodzaju Arthrospira - chroni w modelu mysim umierające neurony ruchowe osobników ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ang. amyotrophic lateral sclerosis, ALS).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy